Skriv ut siden

 
skaalvaervel.no
Gråhegre (: Pexels.com)
 
Fugler til besvær

Noen arter er nesten forsvunnet. Nykommmerne er lite populære.

 
: Nils Falch,  
 
 

Øyværinger med noen år på baken har antagelig observert at hegren har inntatt øyverdenen. Mens den tidligere var sjelden, opptrer den i dag stort antall. Flere andre fuglearter har gått merkbart tilbake de senere år, men det later til at hegren har hatt en positiv utvikling, i alle fall her i strøket.

 

De som ferdes på Skålvær har kanskje lagt merke at denne fuglen til tider har okkupert ekspedisjonskaia. I hopetall har den brukt kaia som sted for avslapping, vedlikehold av fjærdrakt, og ikke minst toalettbesøk. Hegremøkk ispedd regnvann gir en glatt, illeluktende og klissen affære som de færreste vil kline seg til med. I håp om å få fuglene til å søke andre landingsplasser, har det blitt utprøvd flere skremmetiltak, de fleste mislykkede.

 

Det som så langt synes å ha fungert best er en anordning med en DAB-radio, med ekstern høyttaler. Det hele styrt av et tidsur. Radioen er stilt inn på NRK P1+, og sender sitt budskap et kvarter hver time, natt og dag, ut over kaianlegget. Om det er fuglens medfødte skyhet eller statskanalens programvalg som skal ha skylda er usikkert, men etter måneder med prøvesending har den langhalsede skapningen antagelig funnet andre arenaer. At den i perioder har valgt å ta opphold på stedets flytebrygge, med tilhørende griseri, har ført til skremmetiltak også fra den kanten. Der prøvde man seg med en rekke CD-plater hengt opp på en lang snor. Tiltaket hadde en viss effekt, men CD-plater har begrenset styrke og gikk snart opp i sine enkelte faktorer. Dermed må man også der klekke ut nye løsninger.




-
-
 
 
Copyright © skaalvaervel.no - All rights reserved
Design, layout og system: VegaDesign.net