Sk�lv�r Velforening logo
Hovedsiden     Galleri     Gjestebok     Nyheter     Sidekart     Kontakt


De siste nyhetene:
Finnes fortsatt på Skålvær
17. april 2024 kl. 07.03
Veitistelen har blitt forsøkt utryddet på Skålvær, men vi...
» Les mer..

De gule båtene er gode å ha
(04.04.2024)
Snillere priser på hurtigbåt
(03.04.2024)
Omfattende planer for vei og sti
(27.03.2024)

» Flere nyheter..

Du er besøkende nr 438 268
siden 07.02.2011



 
Steinkjelleren i Skålvær er gjenoppbygd. Opprydding kommer til å skje umiddelbart. (Foto: Gunhild Falch)
 
Prosjekt kjeller er fullført

Restaureringen gikk helt etter planen, og kjelleren framstår i svært god stand.

 
Av: Arnt Johansen, Søndag, 29. mai 2011 kl. 19.15,
Sist oppdatert: Tirsdag, 31. mai 2011 kl. 15.05
 
 
 
Artikkelen er over 1 år gammel
 

Espen Marthinsen i firmaet MURING har hatt fagmessig ansvar for restaureringen. Han har lenge vært forberedt på jobben. Tidlig på fjoråret mottok han målskisser, materialprøver og bilder med beskrivelse av skaden på frontveggen. I tillegg ble det også sendt prøver av leire fra to steder i området.

Marthinsen forteller at konstruksjonen er velkjent, men at det er sjelden med så store kjellere av denne typen.

 

- Å bruke lokal leire og sand virker selvsagt fremmed for de fleste i dag. Men det var en naturlig framgangsmåte i tidligere tider. Jeg holder meg til de opprinnelige metodene. På den måten gjenskaper man byggverk på en måte som i alle ledd tar vare på kulturen og historien som ligger bak. Restaureringen her på Skålvær er også gjort på denne måten. Jobben har gått greit uten at materialer utenfra er blitt tilført.

 

Espen Marthinsen mener det er verdifullt at slike kulturminner blir tatt vare på selv om det ikke er direkte bruk for dem i vår tid. Historisk dokumentasjon er viktig.

 

- Vi skal huske på hvor mye ressurser og innsats som ble lagt i slike byggverk før i tiden. Å sette i stand ting etter opprinnelig framgangsmåte er en god måte å vise respekt for gammelt håndverk. Kjelleren i Skålvær har vært svært solid bygget. Det er nesten utrolig at den har stått så lenge, med så store skader, uten å ramle helt sammen.

 

Arbeidet har gått etter planen, både når det gjelder det tekniske, og i forhold til tidsplan. Det er all grunn til å tro at kjelleren, med et lett vedlikehold, vil kunne bestå i nesten ubegrenset tid framover.

 

Før Espen Marthinsen kom til Skålvær var det gjort et grundig forarbeid. Velforeningen som lanserte prosjektet, har sørget for rapport om bygningens tilstand og skaffet til veie blant annet en god del stein. Velforeningens formann har sammen med kulturetaten i Alstahaug planlagt gjennomføringen.

Maskinentreprenør A.O. Eide har hatt ansvar for gravemaskin og annet utstyr. Frakting er utført av J.R. Dykkerservice.

 

Når det gjelder finansieringen så kommer det største tilskuddet på 150.000 kroner fra Nordland fylkeskommune. Opprinnelig skulle Styret for Skålvær friluftsområde bidra med 50.000 kroner. Andre kommunale midler ca 7000 kroner.

 

Ettersom det nå også er bestemt å sette opp Kjellerbua igjen, blir regnestykket noe endret. Dette bygget har nå fått tilsagn på 40.000 kroner fra fylket. Og midler fra Styret for Skålvær friluftsområde blir satt inn for å fullfinansiere de to prosjektene til sammen. For de to prosjektene til sammen er verdien av velforeningens dugnadsinnsats anslått til 62.000 kroner.

 

Mandag 30. mai var det opprydding, planering av omgivelsene og bortfrakting av utstyr. I forbindelse med dette var sektorleder i kulturetaten, Svein-Harald Carlsen og administrasjonssjef Børge Toft i Alstahaug kommune på besøk.

 

Carlsen sier at dette er utrolig bra. - Igjen er det kombinasjon av innleid faglig hjelp, offentlige midler, og en sterk stå-på vilje fra velforeningen som har brakt  et flott prosjekt i havn.

 

Slik ser det ut etter at rydding og stell av landskapet rundt er gjort. Foto: Nils F.

Kjelleren i Skålvær ferdig restaurert.




- Flere nyheter..
- Forsiden..

Din kommentar: *
Kommentarer:
11. Postet av Bjørn Hansen
4. juni 2011 kl. 00.25, Prosjekt kjeller er fullført
Det er ikke til og tro at kjeller bua gjenreises,Men jeg etterlyser om det er noen som kjenner til at det var to stykker som var i Skålvær og leita etter vinkjelleren? Det var før bygningen ble revet og de trodde det kunne være kjelleren under telefonstua, men det gikk de bort fra og konstaterte da at vinkjelleren var der gjenreisingen er i dag, en person fra Skålvær var med den gang, men denne personen lever ikke lengre,
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
MOB: +47 906 09 962
Kontonr: 1503.46.90550
Det tok 0.1913 sekunder å laste siden.
Opphavsrettigheter 20©11 Skålværvel.no - Alle rettigheter forbeholdt
Design, layout og system: VegaDesign.net

Personvernerklæring
Skålvær Velforening
Mølnhushaugen 37
8802 SANDNESSJØEN
Org.nr: 994 504 053

Glemt passord?
 
   
Drevet av Vega CMS (PHP) 6.0.3.1
- Profesjonelle design løsninger -

Opphavsrettigheter © 2006 VegaDesign.net
- Alle rettigheter forbeholdt